Javaslatok a 2018. tavaszi kyu vizsgák észrevételei alapján

Javaslatok a 2018.márciusi kyu vizsgák észrevételei, illetve a 2018.januári instruktori edzésen megbeszéltek alapján:

2018-as tavaszi központi kyu vizsgán tapasztaltak, illetve a 2018.januári instruktori edzésen megbeszéltek alapján, a vizsgáztatók és a technikai bizottság az alábbiakat ajánlja a kyu vizsgára készülők és a vizsgákra felkészítő dojo vezetők figyelmébe. Kérjük a vizsgára készülőket és a dojo vezetőket, hogy ezeknek a pontoknak kiemelt figyelmet szenteljenek.

Azok az észrevételek, amelyek több fokozatnál is felmerültek minden (nem csak kyu) fokozatra érvényesek:

Uke munka
- Készülj fel a vizsgára lelkiismeretesen, legyen meg a szükséges technikai állóképességed.
- Ütéseid, fogásaid legyenek korrektek, hogy a tori megfelelően végrehajthassa az adott technikát.

Fegyver tartása, alapállások (ken)

Ken tartása:
Oldaltartás: esetében a markolat vége (tsuka kashira) mindig a test középvonalában helyezkedjen el. A kardot ilyenkor mindig a csípőhöz szorítsuk, a kar nem lóghat a combközépig. Meghajláskor a kard ne mozogjon, ezt a folyamatot felsőtestből végezzük el.

Kamae: a kard bal tenyér középvonaláig érjen! A tenyeret bezárva így a kisujj a kard markolata alá kell kerüljön! A jobb tenyeret a markolat felső szakaszára úgy kell helyezni, hogy a tsuba vonalaként feltüntetett rész látható maradjon.

Suburi
A vágásnál a kezek kinyújtva a fülek mellet kell elhelyezkedjenek. Suburi vágásnál mindig addig kell vágni amíg a kard markolata vízszintes pozícióba nem kerül. Ilyenkor a kard íve miatt még mindig védett pozícióban maradhatunk, hiszen a kard hegye (kissaki) a vízszintes felett marad. Suburi végrehajtásánál nem mozoghat csak a kéz. A jó végrehajtáskor más testrésznek nem szabad mozdulnia!

Kirikaeshi
A kéz emelése ugyanazon az elven működik mint a suburi esetében, viszont mivel aikidoban nem engedjük el egyik kezünkkel sem a markolatot ezért a felkarok nem annyira szűken emelkednek a fülek mellé! A tenyerek a kard fordításakor picit ellazulnak, de sohasem engedik el a markolatot. Kirikaeshi vágásnál kihonban függőleges irányú vágást kell használni, míg páros gyakorlatban inkább kesa girit kell alkalmazni!

Tsuki
Szúrásnál nem mozdulhat visszafelé a kéz! A jó szúrásnál a bal kéznek a jobb térd fölé kell kerülnie. Ilyenkor a csukló behajlik. A kard pengéjének 90 fokban kell elfordulnia az alaptartáshoz képest. Szúrásnál a felsőtest teljesen egyenesnek kell lennie, ügyeljünk arra, hogy a csípő se forduljon ki. A technika végrehajtása közben a fejünk se forduljon el!
Megjegyzés
Kihon tsuki: (vágás- szúrás) ülve – állva, irányokba.
Fumikomi tsuki: (vágás - lépés - szúrás) ülve – állva, irányokba.
Ashi no fumikae tsuki: ( vágás - szúrás ) lábcserével állva, előre és hátra.

Tai jutsu
- Figyelj jobban a saját tartásodra, mozgásodra, így az uke munkája is javulni fog. Ebből következik, hogy a gyakorlatok kivitelezése is javulni fog. Tisztázd az oktatóddal a kibillentési pontokat, és igyekezz ezeket minél jobban bemutatni a vizsgán.
-Nikkyo ura: technikáknál már lent meg kell lennie az átfogásnak, csak utána szabad felállni! Az ura rögzítésénél a kisujjunknak az uke csukló hajlatában kell elhelyezkednie a könyökünket pedig szorosan a testünkhöz kell szorítanunk.
Ushiro ryotedori, Ushiro katatedori kubijime: fogásnál, még a technika megindítása előtt megengedett a helyes pozíció felvétele érdekében az egy előrelépés alkalmazása. Ez viszont nem folyhat össze a technikák végrehajtásával. Tehát ez csak egy alaphelyzet felvételt jelent. Ushiro ryotedori fogásnál a technikák mindkét oldalirányban végrehajthatóak!
-Yokomen uchi: támadásoknál oda kell figyelni a helyes kéztartásra (tegatana, ikkyo undo)és a központ használatára, mind tomeru mind nagasu irányban. Nagasu verziónál a musumi ashi (fellépő lépés ( fél alapállás távolságú)) használata az elfogadott!
-Hanmi handachi, suwari waza: technikában katate, kata dori esetében fontos a jó kibillentés. Ezt határozott kitéréssel, fellépéssel (hátra 45 fok) tudjuk elérni, ilyenkor az uke instabillá válik és a kezünk megfelelő használatával a támadót a saját "szintünkre" tudjuk irányítani. (Első háromszögpont vagy hátsó kibillentéssel egyaránt.)
-Jiyu waza: mozogj dinamikusan, válts irányokat, használd ki a teret. Tarts megfelelő távolságot és kontrollt.

Kiegészítő javaslatok fokozatonként:

5. kyu
-Shomen uchi- az ütést megállíthatod bemutatva a középvonal kontrollját, de ne blokkolj, és ne védj tenyérrel – helyette alkalmazz Ikkyo undo-t.
-Kaitennage- a kibillentésnél a kéz és a láb együtt mozduljon Ryotedori-Shihonage-a kezek maradjanak központban , úgy mozdulj mintha ken lenne a kezedben.

4. kyu
-Tsuki-támadásnál ne próbáld a kezet ütés közben elkapni.
-Yokomen uchi -fogadásánál kontrolláld a partnered középvonalát. (Ikkyo undo)
-Munedori -sankyo, yonkyo- a kibillentés után használd mindkét kezed és csípőd a fogás
bontásához(ikkyo undo)
-Katate ryotedori- az indításnál a kéz és a csípő együtt mozdul.
-Zagi -Shomenuchi-ikkyo, nykyo- figyelj a helyes rögzítésre.

3. kyu
-Ushiro-ryote dori- stabil fogásból már ne próbáld előre léptetni az uke-t.
-Hanmi-handachi waza: ryotedori shihonage technikánál ne mulaszd el a felállást.
-Yokomen uchi(tomeru)-Kaitennage- figyelj a megfelelő kibillentésre
-Yokomenuchi(nagaszu)-Shihonage- a kéz és a láb együtt mozdul.
-Jo-katate no-bu -technikáknál figyelj rá hogy, a kezek nyújtottak legyenek.

2. kyu
-Suwari waza – technikák irányai legyenek korrektek, ne az uke vezessen. Figyelj a lábak megfelelő helyzetére, a rögzítéseknél a hátad legyen egyenes. Katate-ryotedori- az indításnál a tenyered lefelé nézzen, úgy indítsd a technikát. A kéz és a csípő együtt mozog. Indíthatod a mozgást lentről felfelé, illetve fentről lefelé.
-Ushiro-katatedori-kubijime-sankyonage- a megindításnál alkalmazd az ikkyo undot egy kis irimivel, majd azután mozdulj a támadó mellé.
-Jiyu wazánál- mozogj dinamikusan, változtass irányokat. Az állóképességedet időben építsd fel.
-Ken-Ashi-no fumikae -gyakorlatnál, a lábak bezárásakor és a vágás végrehajtása közben ne emelkedjen a súlypontod.

1. kyu
-Katadori menuchi- állítsd meg a támadót majd határozott tenkan lépéssel érd el hogy kibillenjen.
-Yokomen uchi – mind a tomeru és a nagaszu védések legyenek határozottak.
-Ushiro ryotedori, Ushiro katadori kubijime támadások lehetséges fogadása:1. Megfelelő hamniban hagyd, hogy a fogás megtörténjen, majd lépés nélkül hajtsd végre a technikát. 2. Az első kéz megfogása után egy előrelépés.Miután a támadó a másik kézre illetve kubijime támadásnál a nyakra is ráfog, azután indítsd a technika végrehajtását.
-Hanmi-handachi waza – tartsd meg a pozíciódat mélyen, ne emelkedj fel a támadás fogadása során.
-Suwari waza- figyelj jobban a lábmunkára mozgás közben ne maradjon le a hátsó lábad, ügyelj rá, hogy a rögzítések korrektek legyenek és a tartásod helyes legyen.
-Jiyu waza- közben mindig légy készenlétben kontrolláld az ukét, használd ki a teret. A dinamika legyen meg végig a vizsga során. Az ehhez szükséges állóképességet építsd fel időben.
-Ken-no-bu, Jo-no-bu, Zengo -no-ido- folyamatosan gyakorold a fegyveres alap technikákat, hogy az 1. kyu fokozat anyagának bemutatása során ez a munka már látható legyen.

MKDE Technika Bizottság