Kobayashi Yasuo

Kobayashi Yasuo

Kobayashi Yasuo, Aikikai 8. dan, az Aikido Kobayashi Dojo alapítója, amely szervezethez világszerte 120 aikidó-iskola tartozik. A Meiji Egyetem Aikido Klubjának tiszteletbeli elnöke, tiszteletbeli shihan a Saitama és a Tokiói Gazdasági Egyetemeken is.

A Japán Harcművészeti Szövetség 1987-ben kitüntette a Kobayashi Dojót mint szervezetet, 2005-ben pedig Kobayashi Yasuo egyénileg részesült elismerésben az aikido terjesztésében végzett kiváló munkájáért.

Kobayashi Yasuo 1936. szeptember 20-án született Tokió Kudan nevű részén. Az elemi iskola 5. osztályába járt, amikor judóval kezdett foglalkozni. Egyetemi tanulmányait a Meiji Egyetem villamosmérnöki szakán kezdte meg s 1954-ben lépett be a Honbu Dojóba, egy ideig egyszerre folytatta a judo és az aikido gyakorlását is.

Egyetemi hallgatóként szervezte meg a Meiji Egyetem aikido klubját, s hogy az aikido gyakorlását magasabb szinten folytathassa, a Honbu Dojo uchideshi-je (bentlakó tanítvány) lett.
Számos mester alatt folytatta az aikidó tanulását, köztük az alapító, Ueshiba Morihei, a második doshu, Ueshiba Kisshomaru, Tohei Koichi főinstruktor (jelenleg a Ki no Kenkyukai vezetője), Osawa, Saito, Yamaguchi, Arikawa, Tada, Tamura shihanok, valamint Noro shihan (aki jelenleg Franciaországban a Ki no michi vezetője).
A Honbu Dojoban gyakorolt, amikor a jelenleg Németországban élő Asai shihan belépett a dojóba. Asai shihan később a Meiji Egyetem diákjaként tagja lett az aikido klubnak is, amit Kobayashi alapított.

1958-ban, amikor megszerezte egyetemi diplomáját, a Honbu Dojo oktatói gárdájához csatlakozott, folytatva a gyakorlást a második doshu, Ueshiba Kisshomaru irányításával.
1969-ben építette fel első dojóját, a Kodaira Dojót, 1972-ben pedig megnyitotta másodikként a Tokorozawa Dojót, majd folyamatosan kiszélesítette oktatási tevékenységét Tokió körzetében, Saitama, Kanagawa és Chiba megyékben.
Ugyanakkor az oktatók következő generációjának a kinevelését is szem előtt tartotta. 1975-ben tanítványa, Shikanai shihan Brazíliába költözött, s őt kísérve Kobayashi sensei számos dél-amerikai országot felkeresett, nagy lehetőséget látva az aikido külföldön való terjesztésében. Azóta rendszeresen oktat Amerika, Európa és Ázsia számos országában.
Dojójából olyan aikido-instruktorok kerültek ki, mint Igarashi Kazuo, Hatayama Kengo, Horikoshi Haruyoshi, Ishigaki Haruo, Hasegawa Hiroyuki, Oiwake Takuya, Shirakawa Katsutoshi és mások. A Kobayashi Dojo jelenlegi oktatógárdájának tagja a fia, Kobayashi Hiroaki, Masuda Manabu, többek között.
Oktatói több, mint 20 országban tanítanak rendszeresen.