Sumikomi kenshu - edzés Japánban

Az MKDE oktatóinak és tagjainak lehetősége van Japánban, a Kobayashi Dojo bentlakó tanítványaiként gyakorolni. Kitűnő lehetőség ez a technikai fejlődésre, a Kobayashi Dojo működésének, instruktorainak és tanítványainak megismerésére, a japán mindennapok és a kultúra mélyebb megértésére.

A kép eltávolítva.
Kodaira dojo

Általános információk

A bentlakásos gyakorlás (sumikomi kenshu) résztvevői a Kobayashi Dojóban lakva intenzív edzésprogramban vesznek részt, emellett pedig segítenek a dojo körüli, illetve irodai munkákban is (takarítás, kisebb javítások, fénymásolás, stb.). Költségeiket (utazás, étkezés) maguk fedezik, a szállásért és az edzésért a Kobayashi Dojo részére egy havi összeget (lásd díjak) fizetnek. Utóbbi mérséklésére a Kapcsolat Alapítvány segítségének elnyerésével van lehetőség.
A program amellett, hogy komoly fejlődésre ad lehetőséget, igen fárasztó, napi 2-4 edzéssel, korai keléssel, kevés pihenéssel jár együtt, így a jelentkezést mindenképpen csak azoknak javasoljuk, akik mindezt vállalni tudják.
A résztvevők számára az edzésprogramban leírt edzéseken a részvétel kötelező, az edzésekre legalább fél órával azok kezdete előtt oda kell érni. A résztvevők a program ideje alatt csak előzetes engedéllyel hagyhatják el a dojót annyi időre, ami az edzéseken való részvételt is érinti.
Ha valaki Japánban tartózkodása alatt utazgatni, országot járni szeretne, azt csak a program időtartama előtt vagy után teheti meg. Erre az időszakra természetesen a Kobayashi Dojo szállást már nem biztosít.
Egyesületünk oktatói és tagjai közül már mintegy tízen vettek részt a programban, 1-6 hónapot töltve Japánban.

A kép eltávolítva.
Sumikomi kenshu - Magyar László 1997

Jelentkezés

A programban való részvételre jelentkezni az MKDE elnökénél kell, illetve az egyes dojók tagjai célszerűen oktatójukon keresztül bonyolítsák le jelentkezésüket. A jelentkezésnek a tervezett kiutazás előtt legalább 6 hónappal meg kell történnie.
A jelentkezés a jelentkezési lap (az oktatók bocsátják rendelkezésre) kitöltésével történik, amihez mellékelni kell 1 db igazolványképet is.
A jelentkezésnek fokozati feltétele nincsen, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy viszonylag erős alapképzettséggel (minimum 2. kyu) hasznosítható igazán a kint töltött idő. Indokolt esetben ennél alacsonyabb fokozatúak is jelentkezhetnek, bár teljesen kezdők számára a programban való részvétel nem javasolt.
A jelentkezésnek feltétele az MKDE elnöke által adott írásos javaslat és felelősségvállaló nyilatkozat.

Szállás

A program résztvevői a Kobayashi Dojo központi dojóiban laknak, ez fiúk esetében a Tokorozawa Dojo, lányoknak a Kodaira Dojo.
A dojókban ágynemű (futon, illetve takaró) a rendelkezésükre áll. Használhatják továbbá a dojo konyháját, mosó- és szárítógépét. Megbeszélés alapján lehetőségük van a dojo irodájának számítógépén e-mailt küldeni is.
Ha valaki nem szeretne a dojóban lakni, annak lehetősége van a Kobayashi Dojo Kumegawában levő szállását venni igénybe, annak díja tízezer yennel több, mint a dojoszállásé.
Javasoljuk, hogy amennyiben lehetséges, inkább a dojoszállást vegyétek igénybe. Amellett, hogy olcsóbb, igazán így lehet a maximumot kihozni a kint töltött időből: a dojóban, a senseiek szomszédságában lakva a résztvevő szinte benne él a Kobayashi Dojóban, sokszor náluk reggelizik, kiveszi a részét a mindennapok munkájából - az élmény sokkal intenzívebb, maradandóbb így.

Kapcsolat Alapítvány

A Kapcsolat Alapítvány (Musubi Kikin) egy, a Kobayashi Dojo által létrehozott alapítvány, amelynek egyik célja, hogy támogassa azokat a külföldi aikidósokat, akik szívesen részt vennének ebben a programban, de anyagi lehetőségeik nem teszik ezt lehetővé. Az alapítvány ezen túl a külföldi szervezeteket úgy is támogatja, hogy a Kobayashi Dojo oktatói által vezetett edzőtáborokhoz ad pénzügyi segítséget, többnyire a repülőjegy megtérítése útján.
Az alapítvány támogatásának igénybevételéhez feltétel a minimum 1. dan fokozat, egy külön, erre a célra szolgáló kérőlap kitöltése, valamint a helyi szövetség (Magyarország esetében az MKDE) írásbeli javaslata.
Az alapítvány támogatása elméletileg mindenfajta, a programban való részvétellel kapcsolatban felmerülő költségre kérhető, de tudni kell, hogy a Kobayashi Dojo vezetői az egyes országokat egyenlően kívánják kezelni, azaz a rendelkezésre álló összeget országonként felosztva kezelik. Ez azt jelenti, hogy ha valaki Magyarországról teljes (a repülőjegyet, a szállás, oktatás díját stb.magában foglaló) támogatást nyerne el, az hosszú évekre kimerítené a "keretünket", másnak jó ideig nem lenne esélye támogatást kapni.
Mindezeket figyelembe véve azt a gyakorlatot honosítottuk meg, hogy az alapítvány támogatását kizárólag a szállás és oktatási díj tekintetében, főleg oktatóink részére vesszük igénybe, így néhány évenként egy-egy személy részesülhet ebben a segítségben. Az alapítvány fennállása óta négy edzőtábort és három kiutazó oktatót támogatott Magyarországon.

Egyéb tudnivalók

A program minimális időtartama egy hónap, ennél rövidebb időszakot csak ritkán engedélyeznek, s a tapasztalataink is azt mutatják, hogy 2-3 hét szükséges a ritmus felvételéhez, a kimerítő életmód megszokásához. Az ideális időtartam 2 hónap, vagy több.
A repülőjegyét mindenki maga intézi, ebben az MKDE csak tanácsokat tud adni.
FONTOS: a program résztvevői kintlétük alatt a magyarországi Kobayashi Dojókat képviselik, kifogástalan viselkedésük, lelkesedésük mindannyiunk megítélése szempontjából nagy jelentőségű. A velük kapcsolatban felmerülő probémák szintén visszaütnek ránk, itthon gyakorlókra is. Ez nagy felelősség, aminek tudatában kell lenniük.