Technikai bizottság ajánlásai a kyu vizsgákhoz

Kobayashi sensei gondolatai alapján az MKDE technikai bizottsága összeállított egy javaslat listát a kyu vizsgákkal kapcsolatban. Az ajánlásban kiemelt elemek az MKDE prioritásait tükrözik, melyek megfogalmazásával nemcsak a vizsgára felkészülők, hanem a felkészítők, és a vizsgabizottság munkáját is szeretnénk segíteni. Az egyes fokozatokra vonatkozó értelmezést a Technikai bizottság az instruktori edzéseken egyezteti a dojo vezetőkkel. (Értelemszerűen a pontos kamae nem ugyanazt az elvárást jelenti 8. és 1. kyu-s vizsgán.)

Általános javaslatok a kyu vizsgákkal kapcsolatban:

A legfontosabb: gyakorolj!

- Készülj fel a lehető legjobb tudásod szerint.
- Kérd ki az oktatód, dojo vezetőd tanácsát a felkészülés során.
- Időben add le a jelentkezésedet a vizsgára.
- A vizsgán ugyanúgy, mint a gyakorlás során, fontosabb a biztonság, a technika mindenáron történő végrehajtásánál.

Vizsga etikett
– Érkezz pontosan.
– Öltözéked legyen tiszta rendezett.
– A hozzáállásod legyen nyitott, pozitív, ne legyél flegma.
– Figyelj oda a formális rei-re.
– Figyelj az eszközök (jo, boken) kezelésének módjára. Hogyan viszed be, hova helyezed, stb.
– Figyelj a kommunikációs stílusodra, amikor szólítanak a vizsga során.

Fegyveres gyakorlatok
Eszközök (jo, boken, tanto) fogása legyen pontos. -> Te no uchi
– Alapállás legyen megfelelő (jobb, vagy bal oldal) és pontos a hamni.
– Testtartásod (kamae-d) legyen megfelelő.

Pusztakezes technikák 
– Figyelj a testtartásodra dobások, rögzítések végén (zanshin).
– Használd az ikkyo undot (mindkét kezed) a "védekezés" (technika indítás, kapcsolatfelvétel) során. Ne egykezes blokkal reagálj.
– A technikák végrehajtása során kontrolláld a kezeid, lábaid pozícióját.
– Használd a csípődet a technikák végrehajtása közben.
– Törekedj a fokozatnak, életkorodnak megfelelő intenzitásra. A vizsgán elvárt a dinamikus munka, de a sebesség nem mehet a pontosság, vagy a biztonság rovására.

Korrekt uke munka
– Ütéseid, fogásaid legyenek megfelelőek. A túl gyenge, és a túlzottan erős támadások nem segítik a torit felkészültségének bemutatásában.
– A vizsga során működj együtt a torival, a feladattal.
– Ne állj ellen a technikának, de ne is hajtsd végre a tori helyett a gyakorlatot.

A vizsga nem helyettesíti gyakorlást, az sokkal fontosabb. A vizsga csak egy lehetőség arra, hogy lemérd a felkészültséged aktuális állapotát. A vizsga nem verseny, nem kell mindjárt a kivárási időd lejártával jelentkezned, ha úgy érzed hiányzik még egy kis gyakorlás. A fokozatok megszerzésével nem kell versenyeznünk másokkal.

A vizsga sikerességéről: A vizsgán a felkészültségedet kell bemutatnod. Amennyiben a vizsga sikerül, az nem azt jelenti, hogy az anyagot tartalmilag tudod, - pl.: 5. kyu sikeres vizsga után elképzelhető, hogy a ryotedori iriminagén a későbbeikben is tudsz csiszolni - hanem azt, hogy sikerült bemutatni a felkészültséged, azaz nem kizárt, hogy valaha tudni fogod. Amennyiben a vizsga nem sikerül, az nem azt jelenti, hogy az anyagot nem tudod, hanem azt, hogy a felkészültségedet akkor és ott nem sikerült bemutatni. A sikeres, vagy nem sikeres vizsgát kezeld egyformán méltósággal. Fogadd a jótanácsokat, a gratulációkat, de ne ünnepelj, ne dicsekedj. Mindkét esetben fókuszálj továbbra is a gyakorlásra.